Wraz z nadejściem wiosny coraz więcej czasu spędzamy na dworze. Ma to niewątpliwie swoje zalety, bo daje nam więcej okazji do tego, by się poruszać na świeżym powietrzu. Na częstych spotkaniach z bliskimi na działkach czy w ogródkach nie może zabraknąć smacznych przekąsek z grilla. Tego rodzaju dania w przekonaniu wielu osób uchodzą za wysokokaloryczne i często rzeczywiście tak bywa. Nie oznacza to jednak, że osoby dbające o sylwetkę powinny trzymać się od grilla z daleka. Liczy się tu przede wszystkim wybór produktów spożywczych. Ze względu na niższą zawartość tłuszczu warto zdecydować się na mięso z kurczaka, indyka lub rybę. Nie można zapominać o warzywach. Niektóre z nich można również upiec na grillu. Doskonałą propozycją dla osób odchudzających się są szaszłyki warzywne. Do ich przygotowania nadają się między innymi papryka, cukinia, pieczarki czy pomidory. Chcąc nieco odchudzić grillową ucztę, warto pamiętać, że dużych ilości zbędnych kalorii dostarczają marynaty do mięs i słodkie napoje gazowane lub alkoholowe. Lepiej wiec z nich zrezygnować.