Tłuszcze dzielmy na nasycone i nienasycone. Największym wrogiem szczupłej sylwetki są tłuszcze nienasycone czyli niezdrowe. Wiele osób mylnie sądzi, że to przez nadmiar węglowodanów nie może schudnąć. Nic bardziej mylnego. Prawdziwą przeszkodę w odchudzaniu stanowią niezdrowe, nienasycone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego jakie polska kuchnia jest bogata. Zamiast tłuszczy pochodzenia zwierzęcego najlepiej zastąpić je tłuszczami pochodzenia roślinnego. Z drugiej jednak strony nie można całkowicie rezygnować ze stosowania mięsa zwierzęcego. Zawiera on wiele drogocennych składników odżywczych dla naszego ciała w tym między innymi żelazo czy białko. Całkowite wyeliminowanie tych składników z diety, może przyczynić się do poważnych chorób. Osoby będące na diecie odchudzającej muszą przede wszystkim znacząco zredukować ilość spożywanego mięsa. Lepiej nie sięgać po nie częściej niż trzy razy w tygodniu. Zdrowe tłuszcze znajdziemy w oliwie z oliwek, olejach słonecznikowych, roślinnych, nasionach, orzechach itd.