Mięta ma szereg właściwości, które powinny nas przekonać o włączeniu jej na stałe do naszej diety. Pomijając już walory smakowe, mięta jest łatwa w uprawie i można ją bez obawy o utratę cennych składników spożywać zarówno świeżą, jak i suszoną. Co najważniejsze jednak mięta jest po prostu zdrowa. Zawiera szereg ważnych minerałów, w tym fosfor, żelazo, magnez i wapno. Zawiera także witaminy A oraz B Mięta może być pomocna w diecie, ponieważ wspomaga procesy trawienne i wspomaga nasz organizm we wszelkich jego zaburzeniach. Może nawet przyczynić się do poprawy naszego stanu przy chorobach wątroby czy dróg żółciowych. Herbatka z mięty może zmniejszyć uciążliwy ból żołądka i zlikwidować źródło problemów. Herbata taka doskonale sprawdza się i latem i zimą. Latem podawana z lodem idealnie chłodzi i orzeźwia. Zimą warto ją pić z dodatkami rozgrzewającymi. Przeciwdziała senności i pozostawia przyjemny smak w ustach. Na tym jednak nie koniec jej zastosowań, mięta może być bowiem zielonym dodatkiem do wielu dań, szczególnie sałatek.