Mało kto zgodzi się ze stwierdzeniem, że odchudzanie jest łatwe. Na drodze do odzyskania szczupłej sylwetki pojawiają się rozmaite przeszkody. Uleganie dietom obiecującym rekordowo szybki spadek wagi, brak silnej woli czy niechęć do regularnej aktywności fizycznej to tylko niektóre z nich. Walkę ze zbędnymi kilogramami utrudnia bardzo często wiara w błędne przekonania dotyczące produktów spożywczych czy nawyków żywieniowych. Wciąż zbyt wiele osób uważa, że nie ma nic złego w spożywaniu dwóch lub trzech posiłków w ciągu dnia. Jednak duże porcje zjadane od razu nie tylko obciążają układ pokarmowy, ale także przyczyniają się do wzrostu wagi. Schudnąć może być trudniej osobom, które zbyt często sięgają po żywność typu light. W ich przekonaniu takie produkty dostarczają bardzo mało kalorii lub nie mają ich wcale. Tymczasem rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej. W obawie przed przytyciem niektórzy wykreślają z jadłospisu ziemniaki i makaron. Z punktu widzenia dietetyki nie ma podstaw do tego. Warto jedynie zwrócić uwagę na sposób, w jaki je przygotowujemy.