Brokuły od lat cieszą się uznaniem dietetyków i uznawane są za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Chociaż między bajki należy włożyć historię o produktach dostarczających organizmowi ujemnych kalorii, nie da się ukryć, że wprowadzenie brokułów do diety wiąże się z niebagatelnymi korzyściami dla naszego zdrowia oraz szczupłej sylwetki. Za sam dowód ich dobroczynnego wpływu wystarczy informacja o bardzo niskim indeksie glikemicznym brokułów. To dodatkowy atut oprócz możliwości brokułów do zmniejszania ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Prócz niskiego indeksu gllikemicznego, brokuły mogą się poszczycić również niską zawartością kaloryczną. Porcja 100 gramów ugotowanych na parze warzyw dostarcza zaledwie 35 kcal. Na dodatek to duża dawka bezcennego błonnika, który hamuje łaknienie, daje długie uczucie sytości. Pamiętać jednak należy, że brokuł to krewny kapusty, a – co za tym idzie – spożywany w nadmiarze, może stać się przyczyną wzdęć.