Johimbina to substancja silnie odchudzająca jednak aktualnie jest wiele kontrowersji wokół tej substancji, gdyż już nie raz osoby, które drastycznie się odchudzały z jej pomocą doprowadziły do swojej śmierci. Jest to substancja pozyskiwana z jednego rodzaju drzew znajdujących się w Afryce i posiada silne właściwości spalania tkanki tłuszczowej natomiast oprócz tego w połączeniu z innymi składnikami może powodować działania niepożądane takie nawet jak zatrzymanie akcji serca dlatego warto bezpiecznie i z pewnym dystansem podejść do spożywania tej substancji. Trzeba też wiedzieć że nie powinny jej spożywać osoby, które mają problemy z tarczycą, posiadają nadciśnienia oraz wrzody żołądka. Dodatkowo nie powinniśmy w czasie jej spożywania jeść takich produktów jak czekolada, żółty ser, ryby czy też wino ze względu na obecność tyraminy, która w połączeniu z tą substancją działa niepożądane. Przed zakupem warto też sprawdzić, czy producent działa legalnie i co jest w składzie takiego suplementu diety.